Tuesday, May 11, 2010

Tips Membuat Kek

Kali ni nak menulis sket lah...oleh kerana ada rakan2 yg bertanya tentang permasalahan yang dihadapi di kala membaking. Ilmu saya yg tak seberapa ada ni..kita berkongsi..yg mana saya tau..antara masalah yang kerap berlaku dalam membuat kek antaranya:
kenapa kek bantat atau lembab di tengah? atau cupcakes anda lekang dari cawannya.
Jawapannya: Mungkin suhu oven yang tidak mencukupi..atau terlebih butter atau butter tu terlalu cair...bila dibiarkan terlalu lama pada suhu bilik..
saya pernah mengalami masalah ini di awal membuat cake dulu...timbangan dah tepat..tp kenapa cake masih bantat..lembab dan lekang dari cawan...sampai dua adunan buat, pun masih tetap sama..yg sadisnyaa..dah jam satu pagi...dok bancuh cake baru lagi..sebab ingatkan tersalah sukat..nak beli butter lagi..kedai dah tutup...cust. nak amek esok pagi...last2 nangih terkeciwaa gitu kan...itu crite lama..waktu baru beli oven...tak tau guna...last2 saya masukkan oven tu dlm kotak semula..dan guna oven bulat kesayangan saya tu....akhirnya baru saya tau suhu oven laa penyebabnya...waktu tu saya letak cake dalam oven tu terlalu byk..konon nak cepat masak la kan..boh byk2...tp bila letak byk..cake masak tak cantik...katakan saya setting suhu oven 190 tp...susun cupcake 80 biji...tp kalo saya letak cake dalam suhu yg sama...tp susun 120 cupcake...mesti cake tu bantat...so pastikan suhu oven mencukupi...
Kenapa kek tenggelam di tengah?
Jawapannya: Suhu ketuhar terlalu tinggi, cake belum cukup masak iaitu jangkamasa membakar pendek, terlebih serbuk penaik
Apa akan terjadi jika menggantikan mentega kepada margerin?
Jawapan: bezanya kek yang menggunakan mentega (terutama butter yang kandungan krim susunya lebih tinggi, biasanya lebih mahal) tekstur cake akan menjadi lebih halus gebu dan enak dan rasa lemak. tapi jangan biarkan butter terlalu cair sebab ia akan mengeluarkan minyak yg banyak..tu pasal cake boleh jd terlalu lembab/bantat.
Jika menggunakan margerin terutama margerin yg murah timbang kati tu..cake tidak wangi dan tak sedap sgt, tak selemak kek mentega. Margerin juga susah nak sebati dgn gula..so bila pukul tak kembang elok hasilnya adunan tak kembang elok. selain tu guna mentega lebih healthy...jdnya walaupun mahal sikit bila guna mentega tak pe...sebab hasilnya kek kita lebih enak, cantik dan menyihatkan.
Kenapa kek keras?
Jawapan: kalau timbangan sudah tepat tetapi kek masih keras puncanya ialah anda pukul adunan terlalu lama..jgn over beat..nanti kek jd keras.
itu lah antara masalah yang kerap berlaku...sebab saya sendiri mengalaminya..
Kenapa cake pd awalnya naik cantik..tp kemudiannya permukaannya jatuh?
Jawapan: haaa...memula seronok je kan tengok kek kite naik cantik..tp tetiba kek tu 'jatuh' cam turun laa...sebabnya suhu terlalu tinggi...bab suhu oven ni..susah nak kata berapa suhu yg sesuai sebab setiap oven berlainan keperluan suhunya..oven anda punye..anda yg lebih mengetahui...bila dah try n error tu...dah tau berapa suhu yg diperlukan..mcm oven saya..190 dah ok..itu satu.bab suhu..satu lagi mungkin kurang tepung dan terlebih gula..ataupun serbuk penaik yg berlebihan..terlebih serbuk penaik akan menyebabkan kek kita naik cantik waktu bakar tapi dia turun balik bila sejuk..so kalo timbangan dah betul..suhu lah tu penyebabnya..kurang tak bleh tinggi pon tak bleh..

2 comments:

CengkodokPolkadot

Kenapa kalo sy buat cake
baling dinding
dinding yg pecah?

NaD

wahhh.. soal jawab pakar gitteww..

 
Copyright © Nicely Feeling ~~More Than Just Party n Cakes! | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in