Tuesday, May 11, 2010

Jenis2 Tepung

Haa...bab tepung pon ada persoalannya...entry ni hanya utk org2 yg baru belajar..kalo dah expert tak yah baca...ehehehe...

ada beberapa jenis tepung. Kadang2 dalam resepi nak buat cake ada yg tulis tepung superfine..ada tepung gandum..ada tepung naik sendiri...so bezanya antara tepung2 tu...spt dibawah..saya gunakan tepung superfine untuk membuat cake...

Tepung Superfine:
Tekstur tepung ni lebih halus dari tepung gandum biasa...mcm self raising flour cuma tak ada serbuk penaik di dalamnya. Tekstur cake akan lebih cantik kalau guna tepung ni..

Tepung Gandum :
Guna tepung gandum pon ok juga...kalau tak ada superfine...cuma testur cake tidak secantik kalau kita guna tepung superfine..beza harga tepung gandum ngan superfine sen2 je..tak byk..so lebih baik guna superfine..

Tepung Self Raising/Tepung Naik Sendiri:
Tepung ni dah ada kandungan soda bikarbonat/baking powder. jdnya kalau guna tepung ni..dua bhn penaik tu tak perlu letak lagi...andaikata resepi ada buat tu guna tepung naik sendiri ni..tp ada ada tepung superfine/gandum je..caranya anda ayak 250g tepung + 1 tbs serbuk penaik. Hasilnya tetap sama.

3 comments:

Wansu

ramai yg request...tp nye cam lom sampai seru...hehehe

 
Copyright © Nicely Feeling ~~More Than Just Party n Cakes! | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in